January 17, 2013

ေသြးတုိးျခင္းအတြက္ ေဆးဖက္ဝင္ ဒန္႔သလြန္ပင္


                         

ဒန္႔သလြန္ပင္သည္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ပင္ အျဖစ္ ျမန္မာႏုိင္ငံ ေနရာ အႏွံ႔ အျပားတြင္ ေပါက္ေရာက္သည္။ ပင္လတ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး အျမင့္ ၂၅ ေပ အထိ ျမင့္သည္။ အေခါက္ထူ၍ ေခ်ာၿပီး အျဖဴစက္ ကေလးမ်ား ရွိသည္။

အတြင္းသား ျဖဴသည္။ ဒန္႔သလြန္သီးသည္ ရွည္လ်ား၍ အစိမ္းရင့္ေရာင္ ရွိၿပီး အက္ကဲြသီး ျဖစ္သည္။ အေျမႇာင္း ပါသည္။ အသီး အတြင္းတြင္ အေစ့မ်ား တန္းစီလ်က္ ငါးေစ့၊ ေျခာက္ေစ့ခန္႔ ပါဝင္သည္။ အတြင္းသား ထူသည္။ အေစ့၌ အေတာင္ ပါသည္။ ကဆုန္၊ နယုန္လ မ်ားတြင္ သီးသည္။



ျမန္မာ့ ေဆးက်မ္းမ်ား အလုိအရ ဒန္႔သလြန္သည္ အနည္းငယ္ ခ်ဳိ၏။ ဖန္ေသာ အရသာ ရွိ၏။ ထက္ျမက္၏။ ေၾကလြယ္၏။ ႏႈတ္ကို ၿမိန္ေစ၏။ ဝမ္းမီးကို ေတာက္ေစ၏။ ေလ၊ သလိပ္၊ သည္းေျခကို ႏုိင္၏။ အပူနာ၊ အဖ်ဥ္း၊ ဂူလံုး၊ အေၾကာအျခင္ ေရာင္ရမ္းနာ တို႔ကို ႏုိင္၏။ မ်က္စိကုိ အက်ဳိးျပဳ၏။

ဒန္႔သလြန္ရြက္ကုိ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပတဲေကာျမစ္၊ မိႆလင္တို႔ႏွင့္ ဟင္းခါးခ်က္ ေသာက္ေသာ္ ရာသီထိမ္ျခင္း ေပ်ာက္၏။ ဒန္႔သလြန္ရြက္ကို သံုးခြက္ တစ္ခြက္တင္ ဟင္းခ်ဳိ အျဖစ္ ျပဳတ္ေသာက္ေသာ္ ေသြးတိုး က်၏။

ဒန္႔သလြန္ျမစ္ကို ထုေထာင္း ႀကိတ္ေခ်၍ အရည္ကုိ ညႇစ္ကာ စားပဲြဇြန္းႏွင့္ တစ္ဇြန္းခန္႔ ေသာက္ပါက အသံဝင္၊ အသံကပ္၊ လည္ေခ်ာင္းနာ ေပ်ာက္၏။ ဒန္႔သလြန္ ျမစ္ႏွင့္ မုန္ညႇင္းေစ့ မွ်တ ေပါင္းစပ္၍ ေရာႀကိတ္ၿပီး ေရတြင္ ႏွစ္နာရီေက်ာ္မွ် စိမ္ကာ တစ္ခါေသာက္ စားပဲြဇြန္း တစ္ဇြန္း တစ္ေန႔ သံုးႀကိမ္ ေသာက္ပါက အစာမေၾက ဝမ္းေဖာ ဝမ္းေရာင္ ေပ်ာက္ကင္း၏။

https://www.facebook.com/excellencemedia

No comments:

Post a Comment